TV3_Medi ambient: La bicicleta elèctrica, de Rubí a Dinamarca - Edu Sentís | One Life. Live it !
1615
post-template-default,single,single-post,postid-1615,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

TV3_Medi ambient: La bicicleta elèctrica, de Rubí a Dinamarca

TV3_Medi ambient: La bicicleta elèctrica, de Rubí a Dinamarca

Una empresa de Rubí, Urbikes, ha guanyat el concurs convocat pel govern danès pel Bicing de Copenhaguen. Però la marca catalana no ha trobat finançament per fabricar les 11.000 bicicletes que començaran a circular aquest estiu.

Dinamarca és un dels països amb més cultura ciclista del món. 12.000 quilòmetres de carrils bici s’estenen per les ciutats daneses, que són un formiguer de bicicletes. Mentre a Barcelona es va implantar fa anys el Bicing per potenciar-ne l’ús, a Dinamarca el govern aposta per la bici pública justament pel contrari, per regular-ne el nombre i ordenar la circulació.

Una empresa de Rubí, Urbikes, ha guanyat el concurs convocat pel govern danès. Les 11.000 bicicletes públiques que començaran a circular a partir d’aquest estiu són del model dissenyat per la marca catalana, que no ha trobat, però, finançament per fabricar-les. Basat en la senzillesa i en el baix manteniment, el nou model d’Urbikes ha estat concebut un nou model de vehicle, la bicicleta urbana, com si fos mobiliari de carrer.

Edu Sentís, coordinador Urbikes:
«El que té aquesta bicicleta és que té molt pocs components de plàstic, hem treballat amb materials nobles i fàcils de reciclar. És d’alumini, de manera que és molt fàcil de recuperar els seus components; i també hem treballat molt el baix manteniment. El que també té a nivell mediambiental és que tots els components estan fabricats, inclús la bicicleta, en proximitat. És a dir, donem valor a tots els proveïdors del voltant i, per tant, hi ha menys transports, molt més a la vora, i tot això dóna benefici al voltant d’on s’està fabricant.»

Les bicicletes nascudes a Rubí tenen un detall important: són intel·ligents. Incorporen una tauleta que permet saber en tot moment on ets i on són les estacions més adequades per aparcar.
A més, incorpora anuncis basats en el geomàrqueting, és a dir, anuncis que canvien segons la zona.

Les rodes també estan pensades per conviure al carrer, de manera que no es punxen. En comptes d’una càmera d’aire estan plenes d’un material que manté les propietats d’una roda normal, però sense rebentar.

La innovació més destacada, però, és la incorporació d’un motor a les rodes, que només actua si l’usuari pedala.

Edu Sentís, coordinador Urbikes:
«Aquí canviarà totalment la mobilitat a les ciutats, perquè la bicicleta elèctrica és un vehicle de pedaleig assistit. Si pedales, ella t’ajuda; si no pedales, no t’ajuda. Si no, seria una moto. Això et converteix en un híbrid perfecte: tu com a persona aportes una part de potència, l’altra te l’aporta elèctricament, que a més costa poquíssim carregar-la, és molt econòmica. Amb una càrrega de bateria, que a la millor val 15 cèntims, fas 60 quilòmetres. O sigui, és realment molt barat i molt sostenible.»

Malgrat els impediments de finançament, que no han permès a Urbikes fabricar ells mateixos les bicicletes daneses, ja pensen a obrir mercats a nous països, i qui sap si d’aquí poc circularan bicicletes elèctriques de baix manteniment per Barcelona o altres ciutats catalanes.

Un reportatge de Guillem Cabra i Gustau Ropero

Publicado por TV3 (leer publicación original)